Spam, met de Sp van Spike

Deze week een interview met Sofie Lemaire gelezen in de Focus Knack. Het is te zeggen: diagonaal eens met mijn ogen overheen gevlogen, toen ik gisteravond laat van mijn werk thuiskwam.

De interviewer heeft het er over Patrick ‘(pdw)’ Dewitte, zowat de enige Belg die van Canvas nog geld krijgt om humoristische programma’s te maken. En dat ons nieuwsmeisje straks een prominente rol van anchorwoman krijgt in zijn nieuwe nieuwssatire, genaamd ‘Spam’. Boutros-Boutros Ghali iedereen, trouwens.

Wat me daarbij opvalt, is dat ik momenteel nog nergens stukken rond Patrick Dewitte heb gelezen, die refereren naar zijn vorige project op Canvas. De vernieuwde zender stond toen nog in zijn kinderschoenen, ik droeg nog afgedragen legerbottines en moest nog zalfjes op mijn pukkels smeren. Those were the days (intussen ben ik daar uit, terwijl PDW nog altijd op zijn duim zuigt), en ik was fan van ‘Spike’, zoals zijn satirisch programma toen heette. Hij speelde er zelf in mee, net zoals onder andere de heerlijk humoristische Barbara Sarafian, een kletskop wiens naam ik bijgod niet zou weten en een man met een baard, die af en toe de rol vertolkte van een veearts die constant met zijn arm in de aars van een koe zat.

Sommige sketches waren ridicuul, andere waren geniaal. ‘Moe en Slechtgezind’ bestond uit twee dames op de redactie van een vrouwenblad, en alludeerde op ‘Fit & Gezond’. Dan was er ook een item met een kappersstoel, waar onder andere een fake Herman Brusselmans in plaats nam. En voorts blijft mij het viertal bij dat from outter space toekeek op het fenomeen Luxemburg, alwaar week na week hoegenaamd niks gebeurde. Het beste, en ik denk er bij gelegenheden nog aan terug, waren de sketches waarbij een man zielig begon te doen en zich stond op te winden over een akkefietje. ‘Daar zou je toch van door de grond zakken’, zei hij dan tegen een toevallige passant. Waarop die dan repliceerde met bijvoorbeeld: ‘Néén, daar zou je niet van door de grond zakken. Stel dat er een vliegtuig, volgeladen met rotsblokken van een ton elk, zou neerstorten net boven uw kop en het in zijn val nog vier andere vliegers meesleurt en dat allemaal op uw hoofd terechtkomt, terwijl jij daar in een drassig moerasje staat te staan, ja dàn zou je daar van door de grond zakken.

Bijwijlen heerlijke televisie was het, die volgens mij intussen al een keer of twee, drie aan een herhaling mocht toe geweest zijn. Maar ofwel heb ik die dan gemist, ofwel zijn die er nooit gekomen. Meer zelfs, Spike is niet eens een lang leven beschoren geweest. Het werd volgens mij zelfs vroegtijdig van het scherm gehaald, al ben ik dat niet zeker. In tegenstelling tot pakweg ‘Alles Kan Beter’ of ‘In De Gloria’, die – weliswaar eveneens terecht – al langer op een piëdestal staan, is (pdw) altijd voer geweest voor een elitair kringetje. Heb net even gegoogled en had zo een heel minimale aha-erlebnis bij de termen ‘Kijk eens op de doos’ en ‘De Vloek van Vlimovost’. Twee programma’s waar ik, blijkbaar onterecht, zelfs niet één aflevering van heb gezien.

Vrijdagavond krijgt (pdw) dus nog eens een herkansing. Ik hoop op het beste. En tegelijk hoop ik dat het wars van alle regeltjes blijft spelen en niet al te bijgeschaafd is. Want dat zou jammer zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: