Het Grote Belgische Artiesten Facebook Fanpage Onderzoek (GBAFFO)

Wat doet een mens in zijn middagpauzes? Beetje Facebooken, u weet ook wel hoe dat gaat. Facebooken is één van mijn hobby’s, wie mij kent zal dat kunnen beamen. Oké, het is iets om minder trots op te zijn dan boten maken in flessen – of zelfs flessen in boten, wat me ook niet simpel lijkt – of een muurtapijt quilten, maar het is nu eenmaal een van mijn voornaamste vrije tijdverdrijven.

Nog zo’n dada’s? Yeah, sure! Belgische muziek bijvoorbeeld. Oeh, en lijstjes maken! Lijstjes!

Welnu, ik heb de drie gecombineerd, een Excel-bestand opengezet, en op Facebook eens gecheckt hoeveel fans elke band/artiest uit ons land zo ongeveer heeft. Ik had er over de 200, maar ik zal me tot die 200 eerste beperken.

En omdat ik het spel eerlijk wil spelen en nadien gespaard wil blijven van al te veel toelichting en nuance, hier eerst even wat ik te zeggen heb.

1. De lijst is niet exhaustief. Eerst en vooral schitterend dat ik dat woord eens kan gebruiken, hoera! Maar wat ik bedoel: ik heb me deze week te pleuris gedacht over welke Belgische artiest of band ik nog over het hoofd kon gezien hebben. En ongetwijfeld zijn er nog. Hopelijk geen kleppers van formaat, echter, al kan het altijd.

2. Waarop baseer ik me precies? Wel, als die er al is: op de officiële fanpage op Facebook. En in veel gevallen ís die er effectief, hetzij opgericht door één van de bandleden, hetzij door het management, hetzij initieel door één van de fans zelf. In de gevallen waar er meerdere pagina’s rond gemaakt werden, koos ik voor de grootste. Ja, ik had ze allemaal kunnen optellen, maar weet ú nog dat u zes maanden geleden al eens in de rapte van ‘like’ hebt geklikt bij deze of gene band? Wellicht niet, dus veel kans dat er heel veel overlappende fans in die twee, drie of vier groepen zitten. Vandaar dus: enkel de grootste.

3. Zijn die cijfers heilig? Bahnees. Meer nog: de dingen die ik op maandag bij elkaar sprokkelde, zijn op donderdagavond alweer wat aangegroeid. Sommige met twintig eenheden, andere met vijf. Een logisch gevolg uit die hele Facebook-toestand is trouwens ook dat je amper bands zult hebben die plots fans verliézen, want een kniesoor die zich daarmee bezig houdt. “Ik ben ze beu”. Ja, so be it.

4. Moeten we er veel conclusies uit trekken, oh wijze man? Bahneeg. Doe er jullie voordeel mee, da’s alles. Wat dat voordeel dan is, god mag het weten. Voor de bands in kwestie: vergeet niet daar energie in te stoppen. Voor concertorganisatoren: staar je er niet blind op, maar houd er misschien toch rekening mee. Voor studenten die nog een thesis zoeken: schrijf mijn naam juist in de bronvermelding en stuur mij een kopietje op, dank u. Voor mijn vriendin: ziejwel dat ik niet naar pornosites aan het surfen was.

5. Think global ,add local. Een internationale doch verbasterde statement om eigenlijk gewoon goed te praten dat ik er voor de eigen leut ook wat lokale helden in gestopt heb. Maar misschien is dat ook wel tekenend, dat zij vaak een veelvoud van fans hebben van sommige grotere bands. En als dit postje gretig gelezen zou worden, dan is dit voor hen ook mooi meegenomen publiciteit. Soit, ik bundel ze straks wel even in mijn conclusies.

6. Ik heb je duizendmaal genegeerd. Sorry, gezanten van het Vlaamse levenslied, dat ik jullie zo straal heb genegeerd. Alleen: mijn lijstje wérd al zo lang. En ik denk bovendien dat fans van Christoff en aanverwanten niet echt Facebookers zijn, of dat ze het instrument enkel gebruiken voor hun virtuele boerderij. En dat ze voor de rest in de pluchenberenwinkel vertoeven. Vooroordelen? Huh?

7. Oldie, still goodie. Omdat uit het oog, niet uit Facebook nog altijd een in zwang zijnde uitdrukking is (toch zeker in mijn hoofd) nam ik ook de moeite om van sommige voormalige grote namen eens de cijfers op te zoeken. Wie fan werd van hen, is ofwel een diehard, ofwel een nostalgicus. Sowieso zijn de aantallen hier lager, want wie zijn winkel heeft gesloten, zal hem ook niet meer promoten.

Maar misschien moeten we daar stilaan maar eens mee beginnen, met dat geconcludeer. Here it goes.

1. TOT SPIJT VAN WIE HET BENIJDT: MILOW IS EEN HEERSER. (AL HEEFT STROMAE BLIJKBAAR NOG EEN VEELVOUD VAN FANS)

Je hebt voorsprong, je hebt voorsprong, en dan heb je die straatlengte op de zoutvlakte tussen Milow en de rest van het koppeloton. De oorzaak moeten we ongetwijfeld buiten onze landsgrenzen zoeken: Amerikaanse superblogger Perez Hilton – iets meer lezers dan bibi, maar wel lelijker – dweepte er meermaals mee op zijn blog, en da’s altijd goed voor de bekendheid. Zeker als je dan nog een nummer van 50Cent gaat coveren en daar wereldwijd mee scoort. But still: als Milow claimt serieuze voet aan de grond te hebben in het buitenland, dan denk ik dat we hem mogen geloven.

DAT HAD IK DUS AANVANKELIJK GETYPT. Maar nu blijkt Stromae er dus éigenlijk zwaar overheen te gaan. How queer. Mistypt? Er overheen gekeken? What a mistaka to maka!

2. ZIJ DIE AL VEEL EERDER ZWOEREN SUCCES TE HEBBEN IN HET BUITENLAND, MAAKTEN ONS WELLICHT GEEN BLAASJES WIJS.

De broertjes Dewaele vervolledigen het podium. 2 Many DJs haalt quasi even veel stemmen als hun rock alter ego van Soulwax. De Gentenaars weten wat netwerken is en zijn al even straf in het zichzelf telkens weer een nieuw en hip imago aanmeten. En hip equals Facebook equals de gebruikers equals de fanpages. Denk ik.

3. DE HYPE ROND NETSKY IS OOK NIET OVERDREVEN, PRECIES.

Eerst en vooral al straf dat een drum’n’bass producer het tot de vierde plaats schopt. En ook het bewijs dat Netsky huge moet zijn in de UK. Dat Studio Brussel hem sinds begin vorig jaar zwaar aan het pluggen is, is dan ook volledig terecht. Anderzijds is Hospital, het Britse toonaangevende label in die branche, erg actief op Facebook. Ook dat zal Netsky wel geholpen hebben om zieltjes te winnen. Maar bon: hij doet het toch maar.

4. EEN BAND MET EEN JARENLANGE REPUTATIE KRIJGT EEN BEGINNENDE JONGEDAME OP DE HIELEN.

Toen ik aan dit projectje begon, twijfelde ik niet: dEUS zou wel op één eindigen. Nou, niet dus. Meer nog, zelfs madam Putseys – maar zeg maar Selah Sue – zit hen nu al op de hielen. Ook hier is de erkenning in het buitenland daar niet vreemd aan. Ook al de revue gepasseerd bij Perez Hilton, maar ook shows in Frankrijk en in gerenommeerde muziekshows op televisie als Taratata, aan de zijde van Moby toen nog wel. En ook zij is bijzonder actief – en ik heb de indruk dat ze het persoonlijk bijhoudt – op Facebook.

5. ET LES WALLONS, ET LES WALLONS? ET LES WALLONS, OH, BEN, CA VA.

De eeuwige opmerking bij een deel van het publiek van Studio Brussel: het zijn altijd Vlamingen die jullie draaien. En in de Afrekening ook: ge zegt wel dat het Belgen zijn, maar het zijn Vlamingen! Want ge draait nooit geen Walen! (jaja, mét dubbele negatie, zo zijn ze dan wel) Wat blijkt nu? Om het met een De Weverke te zeggen: we moeten geen compassie hebben met die Walen. Neem nu Puggy – oké, Brusselaars met roots in het buitenland dan nog, maar toch : een kleine 47.000 fans, en deze week nog drie volle AB’s versierd. En verder in het klassement: Ghinzu op 16, Girls In Hawai op 21. Niet slecht. Met dank aan la douce France, wellicht, want vergis u niet: ook daar wordt muziek gespeeld, ook daar wordt opgetreden. Het muzieklandschap verdort niet tot een droge steppe eens voorbij de grens.

Nog meer ‘dicht buitenland’ in de lijst? Zéker. De olijkerds van Sttellla hebben duizenden fans – u kent ze toch, mag ik hopen? – net als Lick My Click en Soldout. En als dat Brusselaars zijn, awel ja: ge moogt Brussel hebben, Waalse vrienden van me. Wie weet komen er dan wat meer dennenbossen en vind ik in het vervolg rapper parking.

6. BEATMEISTERS TAKING OVER FACEBOOK.

Goose op 13, The Subs op 14, de oude rotten van Front 242 zelfs nog op 15, Aeroplane op 17, zelfs het nog al bij al bescheiden Sound Of Stereo op 20. Ten eerste allemaal meer FB-fans dan Milk Inc – terwijl Regi wel hele Sportpaleizen vult – en op de voet gevolgd door Stromae en Shameboy. Veel straffe uitspraken ga ik hierover niet doen, behalve dat het me opvalt. Voor de rest: voer voor psychologen en aanverwanten. Een gokje, toch? Wie met zijn act nog aan de weg aan het timmeren is, voert actiever promotie op sociale netwerken. Voor Milk Inc hoéft dat allemaal niet meer. Nu, ze Regi en Linda mogen hun handjes samenleggen dat ik er de anti’s (“nog nooit naar een concert van Milk Inc in het Sportpaleis geweest”) heb afgetrokken, of ze draaiden euhm, break-even.

Even verderop in de lijst: The Oddword, Partyharders, Waxdolls, Mumbai Science, The Glimmer Twins, Laston & Geo… En een tegenvaller: Praga Khan. Maar misschien hebben ze in de Aziatische landen, waar Maurice zo populair was, nog geen Facebook. Dat kan natuurlijk altijd.

7. ERKENS RIJMT OP BWERKENS. EN OP VERKENS, DOCH DIT TERZIJDE.

Een dikke vierduizend fans voor Jasper Erkens, maar minstens even veel anti’s, als je alle Facebookgroepen met mensen die hem beugehoord zijn zou optellen. Dat heet dan ‘iemand verbranden’, denk ik.

8. DON’T UNDERESTIMATE THE POWER OF THE UNDERGROUND.

Die locals waarvan ik sprak? Wel, Kortemarkenaar X&Trick (elektronica) haalt 1281 fans, dorpsgenoot Igneon System zelfs 1549. En hun gemeenschappelijke kameraad Tripped Badback telt dan weer 1453 vriendjes op zijn artiestenaccount. Da’s meer dan het driedubbele van bijvoorbeeld Barbie Bangkok of Tripoli. Bands die weken in de Afrekening stonden in een nog niet eens zo ver verleden. En zo zullen er in andere provincies, waarin ik niet zo thuis ben, ook wel meerdere te vinden zijn. Het is pas dankzij een medium als Facebook dat je een beter zicht krijgt op die underground, en hoe groot die soms wel is.

9. VOOR SOMMIGE BANDS ZOU JE EEN PERIODIEK KLASSEMENT MOETEN KUNNEN OPMAKEN.

Sommige bands zou ik graag in de gaten houden vanaf nu. Namen die nu nog in de onderste regionen van de top 200 staan, maar die de potentie van een top 50 hebben. Sherman bijvoorbeeld, of Teddiedrum. Of SX. Nu al op honderd en nog niet eens met een single in heavy rotation.

Anderen gaan dan alweer een stuk langer mee maar lijken maar niet uit het drassige moeras van de massa te raken, en ploeteren voort met een paar honderden fans. Een dikke vierhonderd fans voor Briskey en The Germans bijvoorbeeld, erg veel is het niet.

10. GORKI + DE MENS + MEURIS = BIJNA YEVGUENIi

Straf. Maar misschien ook te begrijpen: Yevgueni kende zijn opgang in dezelfde periode als waarin Facebook groot werd. De Vos, Vanderlinden en Meuris stammen uit een vroegere tijd, toen Uw Dienaar nog middelbare scholier was, bijvoorbeeld. Om maar even met de realiteit geconfronteerd te worden. Maar toch: ze maken nog allemaal muziek, maar teren wellicht te veel op routine en vergaard succes. En kan je het hen kwalijk nemen?

Genoeg geanalyseerd, hieronder dus die klets namen van 1 tot 200. Schiet me niet dood als ik ergens geblunderd of iets over het hoofd gezien heb. Het is niet officieels, het is zelfs niets van Data Driven.

Milow 141710
2 Many DJs 86831
Soulwax 86633
Netsky 74509
dEUS 55850
Selah Sue 53973
Puggy 46827
Arno 40520
Clouseau 37569
Hooverphonic 36627
Absynthe Minded 36534
Vive La Fête 33446
Goose 31249
The Subs 29794
Front 242 29561
Ghinzu 25890
Aeroplane 25095
Blackbox Revelation 24881
Triggerfinger 24627
Sound of Stereo 21764
Girls In Hawai 19624
CPEX 17042
Milk Inc 16663
Das Pop 16313
K’s Choice 15437
Stromae 14946 161000-en-zoveel
Shameboy 12185
Daan 11914
Gotye 11725
Lady Linn 11060
Arid 10916
Ozark Henry 10677
The Van Jets 10251
Balthazar 10149
Zap Mama 10056
Discobar Galaxie 9775
Trixie Whitley 9545
Novastar 9184
Yevgueni 9050
Partyharders 8498
Axelle Red 7915
The Oddword 7763
Isbells 7611
De Kreuners 7452
Sttellla 7264
Lick My Click 7080
Amatorski 6569
Soldout 6415
Channel Zero 5842
Zita Swoon 5682
Team William 5103
School is Cool 4317
Hannelore Bedert 4312
Sylver 4304
Jasper Erkens 4293
The Hickey Underworld 4281
Waxdolls 4224
Buscemi 4015
A Brand 3937
Tom Dice 3791
Sioen 3748
The Sore Losers 3668
Joshua 3620
Eva De Roovere 3617
Mumbai Science 3591
Freaky Age 3575
Arkangel 3288
Laïs 3158
The Glimmer Twins 3135
Laston & Geo 3126
Flip Kowlier 3063
Mintzkov 2862
Get Ready 2819
An Pierlé 2763
Raymond VHG 2737
Creature With The Atom Brain 2719
Broken Glass Heroes 2690
Admiral Freebee 2554
Baloji 2539
Hof Van Commerce 2536
Zornik 2534
The Go Find 2533
Stijn Meuris 2485
De Mens 2480
Wallace Vanborn 2425
Hermanos Inglesos 2376
Starflam 2363
Drums Are For Parades 2343
The Galacticos 2328
Amen Ra 2327
Customs 2242
Styrofoam 2078
Roadburg 2077
Praga Khan 2044
Gabriel Rios 2002
Marble Sounds 1947
Evil Superstars 1927
Bony King of Nowhere 1885
Vermin Twins 1881
SX 1870
Johny Berlin 1866
Motek 1865
Intergalactic Lovers 1842
Nid & Sancy 1836
Willow 1825
The Violent Husbands 1795
Hollywood Porn Stars 1788
Superlijm 1785
The Bear That Wasn’t 1658
Stijn 1641
Aka Moon 1593
Waldorf 1575
Madensuyu 1553
Orch, Int, du Vetex 1553
Igneon System 1549
The Scabs 1545
Spoil Engine 1543
Headphone 1530
Kapitan Korsakov 1529
Red zebra 1493
Gorki 1456
Tripped Badback 1453
Venus In Flames 1451
Fixkes 1423
Millionaire 1411
The Rones 1402
Brahim 1401
Jim Cole 1382
Cafe Con Leche 1308
X&Trick 1281
Bad Cirkuz 1264
Hitch 1261
Frères Deluxe 1254
Fleur 1186
Douglas Firs 1167
After All 1167
Harvey Quinnt 1135
The Sedan Vault 1132
Audiophonic 1114
The Neon Judgement 1106
Funeral Dress 1093
Boston Tea Party (LTK) 1080
Tommigun 1079
Natalia 1074
De Predikanten 1071
Garcia Goodbye 1055
Bulls On Parade 1054
De Fanfaar 1035
Tom Helsen 1032
Steak Number Eight 1031
Fifty Foot Combo 1030
Weiland 1008
Kiss The Anus of a Black Cat 1002
Laura Lynn 993
Paranoiacs 973
Mint 965
Too Tangled 957
Arquettes 956
Rauw En Onbesproken 955
Pornorama 954
Father – Son – Holy Simon 940
Uberdope 893
Cloon 882
Anton Walgrave 870
Moony 825
Teddiedrum 808
Fredo & Thang 799
Lovely Gazbaby 792
Janez Detd 782
Stad Van Licht 781
Asimov 718
De Portables 716
Sherman 714
The Agreement 684
Nailpin 667
Sukilove 665
Basta Bla 632
Hong Kong Dong 624
Marvelas Something 614
Jerboa 601
Steven H 580
The Future Dead 560
Maria Isn’t A Virgin Anymore 554
Tripoli 549
Maximus 546
Kadril 531
Poésie Noire 513
The Curvy Cuties Fanclub 502
Believo 502
Barbie Bangkok 495
Cornflames 470
Blackie & The Oohoos 425
Briskey 415
The Germans 401
Radical Slave 389
I Do I Do 374
Reiziger 372
Mayas Moving Castle 371
El Fish 367
Foxylane 364

Advertenties

16 Reacties to “Het Grote Belgische Artiesten Facebook Fanpage Onderzoek (GBAFFO)”

 1. elke Says:

  Milow verdomme. Bweuk.
  En dat Front 242 nog zo hoog eindigt, dat vind ik wel (positief) straf eigenlijk.

  Hiermee komt nu eindelijk uit wat je gisteren rond de middag op fb zat rond te strooien. Gij kunt een mens nogal curieus maken, gij.

 2. Punkerke Says:

  Je bent gek! Maar dit is wel een interessante ‘oefening’.
  Hier zouden ze bij De Standaard een halve weekendbijlage mee vullen. Freelancen, Freaq!

 3. Debbie Says:

  jaja! onze milow rules!!! en’t zijn er intussen meer dan 147.000 btw ^^

 4. Paul Says:

  Stromae heeft meer dan 360.000 hoor

  http://www.facebook.com/stromae

  • freaqshow Says:

   Tiens, inderdaad, je hebt gelijk.

   Raar, heb die een paar weken geleden niet gezien. Lijkt me onmogelijk om op zo’n korte een paar honderdduizend fans te vergaren, maar het lijkt me meer plausibel dat mijn FB op dat moment wat raar deed.

   In elk geval: dan klopt mijn eerste conclusie al niet meer, grmbl! (al vind ik het eerlijk gezegd wel een mooiere nr. 1…)

 5. freaqshow Says:

  Of wat er ook nog kan: heb alles in een Excel-lijstje gegoten. Misschien één cijfertje vergeten toen ik Stromae invulde… In elk geval: merde!

 6. Pieter Says:

  Als The oddword is opgenomen mag Gtronic ( rond de 11000) er ook wel bij, ook electronica trouwens ! Sterk staaltje opzoekwerk trouwens!

  • freaqshow Says:

   Als ik de tijd wat vind, ga ik daar in de nabije toekomst inderdaad nog eens een update van doen, ook al om te kijken welke bands zwaar zijn ‘gegroeid’ op dat vlak. Dan voeg ik die Gtronic erbij! Kende het (nog) niet, eerlijk gezegd. Merci voor de suggestie!

 7. tomadde Says:

  Amenra heb je ook verkeerd opgenomen. Die zitten momenteel aan 4371. Een pak meer dan de 2327 in je lijstje! http://www.facebook.com/churchofra

  Maar verder, héél fijn om zo eens een overzichtje te zien.

 8. bom Says:

  je vergeet DAAU/ die anarchistische Abendunterhaltung (1357) en Dez Mona (2628)

 9. Bram Says:

  Respect! Mooi werk…. er zullen nog wel anderen zijn maar ik mis Dallas een goeie electroband die Vive La Fête naar de kroon kan steken:http://www.facebook.com/dallas.akamusic

 10. Marijn Willems Says:

  En waar staat CIA Bartender, met FB fans? 😉
  http://www.facebook.com/ciabartender

 11. Belgische Bands en tinternet. Facebook vs Last.FM vs Youtube. « tomadde :: king for a day. fool for a lifetime. Says:

  […] Eerst en vooral. Ere wie ere toekomt. Frederik Jaques publiceerde ergens in februari op zijn blog een behoorlijk complete lijst (Je was Lasgo nog vergeten Freaq!) van Belgische artiesten en hun virtuele facebook-fanbase. Interessant muziekindustrie-voer met leuke conclusies die u zelf nog maar eens moet herlezen hierzo. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: